söndag 28 november 2010

Skaffa domännamn och koppla till Google Apps

Här beskrivs hur ett eget domännamn bokas och kopplas till Google Apps. Då kan ett antal användare läggas upp på domänen där alla har tillgång till tjänster som mail, kalender, kontakter, Picasa (fotoalbum på webben), bloggar etc.

Skaffa ett eget domännamn via en återförsäljare (registrar), de hittas via iis.se som ansvarar för svenska toppdomänen. Exemplet nedan är från
loopia.se. Att hitta ett ledigt namn kan ibland vara en utmaning, pröva olika varianter tills ett bra ledigt namn dyker upp.








Välj sedan att endast betala för domännamnet, Google Apps kommer att stå för de övriga funktionerna.
Fyll i ägaruppgifter och kontrollera villkor. Efter att domännamnet är betalt kommer inloggningsuppgifterna via mail. De kommer vi att behöva lite längre fram.

Nu är det dags att lägga upp ett konto för Google Apps. Gå till registreringssidan, se till att det är gratisversionen du väljer. Välj funktionen Kom igång och ange ditt befintliga domännamn
.


Fyll i registreringsuppgifterna och användarnamn. När registreringen är klar loggar du in med det nyskapade användarnamnet.

Gå till meny Tjänsteinställningar, E-post och välj Anvisningar för att aktivera e-post längre ned på sidan. Välj Ändra MX-poster, där framgår hur MX-poster ska sättas upp hos domänvärden.

Logga in på Loopia och gå till Domän och webb, Domäninställningar, flik DNS-editor. MX-poster ska läggas upp enligt instruktionen i Google Apps, se exempel nedan.






Så här läggs första posten in.


När alla poster är inlagda är det dags gå över till Google Apps och välja Jag har slutfört dessa steg. Gå tillbaka till Instrumentpanelen och kontrollera status för E-post längre ned på sidan, där syns följande meddelande:

Det brukar ta betydligt kortare tid än så. Efter det kommer ett meddelande om att Google-servrar uppdateras och efter någon timme är allt klart.

Skapa de användare du behöver via Organisation och användare. Det kan vara praktiskt att ha en separat admin-användare. Via fliken Tjänster går det att styra vilka Google-tjänster användarna ska ha tillgång till, vid hösten 2010 drygt 60 stycken.

Vackert - nu är grunden lagd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar